KWH-yhtymälle uusi edustus Stiftelsen för Kimo Brukin hallitukseen

Stiftelsen för Kimo Bruk rs. (Kimon Ruukin säätiö) piti kesäkuussa vuosikokouksensa. Kokouksessa valittiin uudet hallituksenjäsenet.

Säätiön perustamisesta vuonna 1998 lähtien KWH-yhtymän edustajina hallituksessa toimineet ovat Henrik Höglund ja Holger Wester. Tänä vuonna vuosikokous nimesi KWH-yhtymästä Kjell Antuksen ja Carl-Magnus Tidströmin varsinaisiksi hallituksen jäseniksi sekä Johan Heikfolkin ja Björn Höglundin varajäseniksi.

Ulf Johansson, Henrik Höglund, Paul Sandström ja Kenneth Pärus.
Stiftelsen för Kimo Brukin puheenjohtaja Ulf Johansson, Henrik Höglund, Paul Sandström ja Kenneth Pärus ihailevat ruukin yhteydessä olevaa koskea.

KWH-yhtymän lisäksi hallitukseen kuuluu jäseniä Vöyrin kunnasta, Oravais Hembygdsföreningistä (Oravaisten Kotiseutuyhdistys) sekä Pohjanmaan museosta. Säätiön tarkoitus on tukea ruukkimaiseman säilymistä Kimon Ruukin (Kimo Bruk) alueella. Tarkoitusta on toteutettu hoitamalla Kimon kylässä Vöyrin kunnassa sijaitsevaa ruukin päärakennusta.

Kimon Ruukki oli vuonna 1703 Oravaisiin perustettu rautaruukki. Vuonna 1792 se oli Suomen tuottoisin rautaruukki. KB-leimalla merkittyä kankirautaa kuljetettiin Tukholman rautatorille, josta sitä vietiin edelleen muualle Eurooppaan. Raudantuotanto lopetettiin vuonna 1891, mutta sen tilalle tuli muuta teollista tuotantoa. Kolmesta vasara-ahjosta yksi muunnettiin sahalaitokseksi ja toinen myllyksi. Vuonna 1922 Kimon ruukissa aloitettiin myös sähkön tuotanto ja jakelu. Kimon Ruukin jouduttua taloudellisiin vaikeuksiin 1960-luvun alussa, KWH (Keppo) osti toiminnan vuonna 1962. Nykyisin KWH-yhtymä on lopettanut sekä paikallisen sähköntuotannon että tarhaustoiminnan.

Kimon ruukki on nykyisin elävää kulttuurimaisemaa, jossa vanha ruukinmiljöö ja luonnonkaunis puistoalue kohtaavat nykyajan. Alaruukilla olevan ruukin päärakennuksen ympäristössä on museon, ruukin raunioiden ja pajojen lisäksi myös lukuisia vaellusreittejä, patoja ja koskia. Suurin osa ruukin maa-alueista on tällä hetkellä KWH-yhtymän omistuksessa ja alueen toiminnasta vastaa Oravais Hembygdsförening.