KWH-yhtymä

KWH-yhtymä on merkittävä pohjalainen perheyritys, joka valmistaa ja markkinoi hiomatarvikkeita ja vesilukkoja sekä tarjoaa logistiikka-alan palveluja. Se syntyi 1920-luvulla perustetun Oy Wiik & Höglund Ab:n ja 1930-luvulla perustetun Oy Keppo Ab:n fuusioituessa 1980-luvulla. KWH-yhtymä kuuluu kahdensadan suurimman suomalaisyrityksen joukkoon.

KWH jakautuu kolmeen itsenäiseen liiketoimintaryhmään, jotka ovat Mirka, KWH Logistics ja KWH Invest. Liiketoimintaryhmistä suurin on hiomatuotteisiin erikoistunut Mirka.

KWH Logisticsin muodostavat KWH Freeze ja Backman-Trummer, joka juontaa juurensa 1800-luvulle. Backman-Trummer puolestaan on emoyhtiö konsernissa, johon kuuluvat Oy Blomberg Stevedoring Ab, A. Jalander Oy, Oy M. Rauanheimo Ab, Vaasa Stevedoring Oy, Oy Adolf Lahti Yxpila Ab, Oy Moonway Ab, Stevena Oy ja Oy Otto Rodén Ab.

KWH Investiin kuuluu Oy Prevex Ab, joka valmistaa maailman tilaasäästävimpiä vesilukkoja. Lisäksi KWH Invest hallinnoi teollisuuskiinteistöjä ja strategisia osakeomistuksia, joista merkittävin on 44,7 %:n omistusosuus Uponor Infra Oy:stä.