KWH-yhtymän historia

KWH-yhtymä yrityksenä juontaa juurensa aina 1920- ja 1930-luvuille. Nykyinen KWH-yhtymä syntyi vuonna 1980-luvulla sen jälkeen, kun Keppo oli ostanut Wiik & Höglundin koko osakekannan Wiikin ja Höglundin perheiltä. Emil Höglund oli kummankin yrityksen perustajajäseniä, joten yritysten johto tunsi syvää yhteenkuuluvuutta erilaisista toimialoista huolimatta.

historia_Elis_Wickstrom_Jukka_Tidstrom_Emil_Hoglund_Ahti_Karjalainen

Wiik & Höglund ja Keppo perustetaan

Eräänä elokuun yönä vuonna 1929 Emil Höglund ja Edvin Wiik istuivat Finnströmin majatalossa Maksamaalla pohdiskelemassa tulevaisuuttaan. Molemmat toimivat puutavara-alalla, mutta olivat jääneet ilman työtä. Yöllinen keskustelu johti puutavaraliike Wiik & Höglundin perustamiseen elokuun 28. päivänä 1929. Lähes 10 vuotta myöhemmin, vuonna 1937 kanankasvattaja Karl Johan Stuns Vöyriltä otti yhteyttä Emil Höglundiin ja tiedusteli, kiinnostiko tätä minkkitarhan perustaminen. Keskustelujen tuloksena 17 minkkiä saapui syyskuussa Ruotsista Holmåkersin minkkitarhalle Rökiön kylään Vöyrille ja luotiin perusta Keppo-nimiselle yritykselle.

historia_PSA-limning_Kiitola

Toiminta laajentuu

Wiik & Höglund alkoi valmistaa muovisia lattialaattoja 1950-luvun alussa ja laajensi tuotevalikoimaansa nopeasti muovikalvoihin. Ratkaisevan askeleen se otti vuonna 1955, jolloin ensimmäiset polyeteeniputket toimitettiin asiakkaille. Oman linjansa muovialalla W&H löysi 1960‑luvulla, kun sen ensimmäisenä maailmassa onnistui valmistaa yhä suurempia ja suurempia muoviputkia. Keppo puolestaan investoi 1960-luvulla minkkitarhaukseen, ja yksi Emil Höglundin unelmista täyttyi vuonna 1964, kun Kepon tarha oli maailman suurin minkkitarha. Samaan aikaan yhtiö alkoi hankkia myös muiden alojen yrityksiä, mm. hiomatarviketehdas Mirkan. 1970-luvulle saavuttaessa Kepon liikevaihdosta noin puolet oli peräisin teollisuudesta.

historia_pipe

KWH-yhtymä syntyy

W&H siirtyi Kepon omistukseen vuonna 1984. KWH-yhtymä syntyi. Samalla Keppo-konsernin rakenne muuttui perin pohjin. Kun turkistarhaus aiemmin oli ollut hallitseva toimiala, muovituotteiden osuus nousi nyt liikevaihdosta yli puoleen. Konserniin kuului yhdeksän liiketoimintaryhmää, mutta jo vuosina 1989–1992 toteutettiin raju rakennemuutos ja mm. turkistarhaus lopetettiin.

historia_Logistics_uusi_konsernirakenne

Konsernirakenne uudistuu

Voimavarat käytettiin 1990-luvulla ydintoimintojen eli KWH Pipen, KWH Plastin ja silloisen KWH Mirkan kehittämiseen. Loput osat, kuten Prevex, koottiin KWH Investin alaisuuteen. Suurimman muutoksen koki Mirka. Määrätietoinen panostus tuotekehitykseen varmisti yritykselle tuotteita, jotka tasavertaisesti kilpailevat johtavasta asemasta maailmanmarkkinoilla. Vuonna 2001 syntyi uusi liiketoimintaryhmä KWH Logistics, johon liitettiin Backman-Trummer ja KWH Freeze. KWH-yhtymä hankki koko Prevexin omistukseensa vuonna 2003 ja on sitä kautta panostanut maailman tilaa säästävimpien ja innovatiivisimpien vesilukkojen kehittämiseen. Vuonna 2012 myytiin KWH Plastin muovikalvovalmistus. Seuraavana vuonna KWH Pipe ja Uponor Oyj:n infrastruktuuriliiketoiminnot fuusioitiin ja perustettiin muoviputkia valmistava yhteisyritys Uponor Infra. KWH-yhtymä omistaa yhtiön osakkeista 44,7 %.

historia_Italia

Kansainvälisyys vahvistuu

KWH-yhtymän tytäryhtiöt ovat jatkaneet tasaista kasvuaan. Niiden tuotteita on jo vuosikymmeniä viety ulkomaille ja Mirka on perustanut tytäryhtiöitä ympäri maailmaa. 2010-luvulla KWH-yhtymä on vahvistanut kansainvälistä läsnäoloaan myös muilla aloilla. Vuonna 2016 Prevex osti puolalaisen keittiöiden vesilukkoja ja kylpyhuoneiden designtuotteita valmistavan perheyhtiö Winkielin, jonka nimi vuonna 2018 muutettiin Prevex Puolaksi. Mirka puolestaan hankki omistukseensa italialaisen timantti- ja boorinitridityökaluja valmistavan CAFRO:n vuonna 2017. Seuraavana vuonna Mirka perusti logistiikkakeskuksen Belgiaan eurooppalaisten myyntiyhtiöiden tueksi. KWH Logistics on avannut edustuskonttorin Moskovaan.

Kepon kartano

Uudenkaarlepyyn Jepualla sijaitseva Kepon kartano on tärkeä osa KWH-yhtymän historiaa. Se on yksi Pohjanmaan harvoista kartanoista. Sille on aina on ollut tyypillistä pienimuotoinen teollinen toiminta.

Lue lisää KARTANON HISTORIASTA

KWH-yhtymän historiikki

KWH-yhtymän historiasta on tehty lyhyt historiikki, joka kertoo yhtymän vaiheet sen synnystä 1990-luvulle.

Lue KWH-YHTYMÄN KOKO HISTORIIKKI

KWH-yhtymän 90-vuotisjuhlien kunniaksi sen kirjoitettiin vuonna 2019 juhlakirja, joka keskittyi yhtymän viimeisiin 30 vuoteen.

Lue kirja ”KWH 90 VUOTTA – JATKUVASSA MUUTOKSESSA