People around a table testing water traps.

Prevex

Prevex säästää vuosittain miljoona kiloa uutta muovia, kun sen kaikki vesilukot ovat tulevaisuudessa vähintään 50 %:sesti kierrätysmuovisia. Tavoitteena ei ole sen vähempää kuin luoda maailman ympäristöystävällisimmät vesilukot.

Prevex on yksi harvoista yrityksistä maailmassa, joka on erikoistunut keittiöiden ja kylpyhuoneiden vesilukkoihin. Yrityksen vesilukot ovat moneen tilaan sopivia, helppoja puhdistaa ja nykyisin myös ympäristöystävällisiä. Vuonna 2021 Prevex teki suuren tuotekehitystyön ympäristöystävällisyyden saralla luodakseen entistä ympäristöystävällisempiä tuotteita.

Työn tuloksena yrityksen vesilukkoja aletaan valmistaa vähintään 50-prosenttisesti kierrätetystä muovista. Muutos alkaa vuoden 2022 aikana ja vuoden loppuun mennessä kaikki tuotteet ovat enemmän kuin puoliksi kierrätysmuovia. Sama pätee muovipakkauksiin, joihin vesilukot on pakattu.

Liikevaihto M€

Prevexin liikevaihto 2017-2021.

Säästää miljoona kiloa muovia vuodessa

Huomionarvoista on se, että vesilukkojen laatu ei heikkene huolimatta suuresta kierrätetyn muovin osuudesta. Tämän Prevex voi luvata tehtyään vuonna 2021 lukuisia testejä. Korkea laatu on luonnollisesti äärimmäisen tärkeää, koska vuotava vesilukko voi tuhota arvokkaan keittiön tai kylpyhuoneen.

Siirtyminen kierrätettyyn muoviin säästää vuosittain yhteensä miljoona kiloa uutta muovia. Vesilukot ovat myös tulevaisuudessa täysin kierrätettäviä, mikä tarkoittaa, että ne voivat olla osa muovin materiaalikiertoa.

Asiakkaat ovat jo ottaneet uudet entistä ympäristöystävällisemät vesilukot vastaan suurella mielenkiinnolla. Laadun lisäksi muutkin vesilukkojen ominaisuudet pysyvät aiemmalla tasollaan.

Hiilineutraali vuonna 2023

Siirtymä kierrätysmuovisiin tuotteisiin on vain osa Prevexin merkittävistä ympäristöinvestoinneista. Yritys on jo jonkin aikaa käyttänyt vain uusiutuvilla energialähteillä tuotettua sähköä sekä Uudenkaarlepyyn tehtaalla Suomessa että Poznanin tehtaalla Puolassa. Sen lisäksi tuotannon hukkalämmöllä lämmitetään Uudenkaarlepyyn tehdasrakennusta.
Tulevaisuudessa Prevex suunnittelee myös vaihtavansa osan tuotteidensa metalliosista muovisiksi, sillä elinkaarianalyysit osoittavat, että metallisilla osilla on usein kaksinkertainen ympäristövaikutus verrattuna muovisiin.

Tämä toimenpide sekä siirtyminen kierrätysmuoviin vähentävät yhdessä kolmanneksen Prevexin ympäristökuormituksesta. Yritys aikookin olla hiilineutraali vuoteen 2023 mennessä.

Investoinnit M€

Prevexin investoinnit 2017-2021.

Uusi yksikkö Pietarsaareen

Samalla kun tuotannossa on ollut käynnissä intensiivinen työ kierrätysmuoviin siirtymiseksi, on Prevex jatkanut kasvuaan. Siksi Uudenkaarlepyyn yksikkö on käynyt ahtaaksi ja Prevex on etsinyt uusia toimitiloja.

Sopivat tilat löytyivät 20 kilometrin päästä Pietarsaaresta, jonne Prevex laajensi vuonna 2021. Kokoonpanolinjastot, varasto ja lähettämö ovat nykyisin Pietarsaaressa, jossa työskentelee neljännes Prevexin Suomen henkilöstöstä. Konttori ja ruiskuvalu ovat yhä Uudessakaarlepyyssä.

Henkilöstö

Prevexin henkilöstö 2017-2021.

Panostuksia työturvallisuuteen

Suurimmat haasteet vuonna 2021 ovat olleet samat kuin monella muullakin yrityksellä eli materiaalin saatavuus ja kohonneet raaka-aineiden hinnat – molemmat koronapandemian seurausta.
Pandemian helpottaessa Prevexillä odotetaan mahdollisuutta järjestää taas henkilöstön yhteisiä tapahtumia. Henkilökunnan hyvinvointiin ja työturvallisuuteen panostetaan jatkuvasti. Yksi esimerkki tästä on vuonna 2021 käyttöön otettu ja suosittu polkupyöräetu.

Askel paremman työturvallisuuden ja korkeamman automaation suuntaan oli uusi automaattitrukki, joka otettiin käyttöön Uudenkaarlepyyn tehtaalla vuoden 2021 lopussa. Sen lisäksi Prevex kävi viime vuonna läpi kaikki koneensa ulkopuolisen konsultin kanssa varmistaakseen, että niitä käytetään turvallisesti.

Johtoryhmä

Marko Nylund, Camilla Wikman, Thomas Nyström & Peter Ehrstrand.

Toimitusjohtaja Marko Nylund, markkinointijohtaja Camilla Wikman, talousjohtaja Thomas Nyström & myyntijohtaja Peter Ehrstrand

Mikael Gäddnäs, Marcin Kowalski, Filip Jankowski & Krystian Kryskowiak.

Operatiivinen johtaja Mikael Gäddnäs, Prevex Puolan toimitusjohtaja Marcin Kowalski, myyntijohtaja Filip Jankowski & prosessin omistaja Krystian Kryskowiak