Loading timber to a train wagon.

KWH Logistics

Vuosi 2021 oli KWH Logisticsin paras vuosi kautta aikojen. Viime vuosina tehdyt suuret investoinnit ovat alkaneet tuottaa satoa, ja yritys kasvoi jokaisella osa-alueellaan.

Suomen suurin satamaoperaattori KWH Logistics on viime vuosina tehnyt useita suuria investointeja. Yritys on asettunut moniin uusiin satamiin sekä uusille sisämaapaikkakunnille.

Nämä panostukset alkavat nyt näkyä liikevaihdossa ja kasvussa. Vuonna 2021 satamissa käsitelty rahdin kokonaisvolyymi oli 16,5 miljoonaa tonnia, mikä on 30 prosenttia edellisvuotta enemmän. Liikevaihto kasvoi 10 prosentilla.

Kasvu tuli osaksi uusista investoinneista Tornioon, Tahkoluotoon, Koverhariin ja Mussaloon. Kasvua oli kuitenkin myös muilla osa-alueilla, kun projektilastit, roro-liikenne sekä huolinta lisääntyivät.

Liikevaihto M€

KWH Logisticsin liikevaihto 2017-2021.

Investointeja ja sijoittumisia uusille paikkakunnille

KWH Logisticsin tekemät suurimmat yksittäiset investoinnit olivat irtotavaran käsittelylaitokset Tahkoluodon ja Mussalon satamissa. Porin Tahkoluodossa laitokset otettiin käyttöön syksyllä 2021 ja se on yksi syy KWH Logisticsin hyvälle kasvulle. Tahkoluodon kapasiteetti on jo loppuunmyyty vuoteen 2023 asti.

Torniossa, jossa KWH Logistics tekee yhteistyötä Outokummun kanssa, on investoitu uusiin nostureihin. Muita KWH Logisticsin uusia toimipaikkoja ovat Raahe, Savonlinna, Akaa ja Sotkamo. Eniten uusia toimipaikkoja on logistiikkaratkaisuja ja palveluja teollisuudelle tarjoavalla Adolf Lahdella.

Investoinnit M€

KWH Logistics investoinnit 2017-2021.

Toimipaikat Suomessa

 

Uutta osaamista ja uusia palveluita

KWH Logistics on erikoistunut myös uudelle toimialalle eli kasvavan akkuteollisuuden logistiikkaratkaisuihin. Kaivosyhtiö Terrafame valitsi Rauanheimon logistiikkakumppanikseen Sotkamossa, ja Kokkolassa Adolf Lahti on rakentanut akkualan kansainväliselle toimijalle niille erityisesti suunnitellun varaston. Tämä tarkoittaa, että yrityksellä on nyt akkukemikaaleihin liittyvistä logistiikkaratkaisuista ainutlaatuista erikoisosaamista.

Toinen vuoden 2021 uutuus on virtuaalinen laivanselvittäminen. KWH Logistics on jo vuosikausia tarjonnut laivanselvityksiä niissä satamissa, jossa se toimii, mutta nyt laivanselvityksiä voidaan digitaalisen palvelun avulla tarjota kaikissa Suomen satamissa.

Myös vanhat toimialat kasvaneet

Uusien toimipaikkojen lisäksi kasvua oli viime vuonna myös satamissa, joissa KWH Logistics on toiminut jo pitkään. Yhtenä syynä on tuulivoiman nopea rakentaminen Suomen länsirannikolle, mikä lisäsi projektilastien kysyntää. Tuulivoiman rakentaminen jatkuu tulevina vuosina, mistä satamaoperaattorit Blomberg Stevedoring ja Rauanheimo hyötyvät.

Backman-Trummerin Freight Forwarding- eli huolintaosaston toimeksiantojen määrä kasvoi ja se kasvatti liikevaihtoaan yli 50 prosentilla. Tämä johtui osaksi maailmanmarkkinoiden nousseista rahtihinnoista, osaksi järjestelmällisistä markkinointitoimista.

Blomberg Rentin koneenvuokraustoiminta on kuluneen vuoden aikana kasvattanut yrityksen liikevaihdon ennätyssuureksi.
Myös Rauanheimon vuosi oli hyvä Venäjältä tulevien kuljetusmäärien kasvaessa. Lisäksi satamaoperaattori Stevenan Hangossa ja Uudessakaupungissa harjoittama roro-liikenne kasvoi.

Panostuksia kestävään kehitykseen ja laatuun

KWH Logistics on viime vuoden aikana panostanut yhä enemmän riskienhallintaan, kestävään kehitykseen ja laatuun muun muassa perustamalla uuden ESQ-johtajan tehtävän. Vastuullisuustyö on johtanut esimerkiksi siirtymiseen LED-valaistukseen sekä suunnitelmiin ottaa käyttöön lisää sähkökäyttöisiä ajoneuvoja ja ekologisesti kestävämpiä kuljetusvaihtoehtoja.

Prosesseja omien päästöjen seuraamiseksi on kehitetty, ja tavoitteena on tulevaisuudessa pystyä kertomaan asiakkaille aiempaa tarkempaa tietoa toiminnan hiilidioksidipäästöistä. Freight Forwardingilla jatketaan investointeja digitaalisten työkalujen kehittämiseen. Siten asiakkaille voidaan tarjota lähetyksistä aiempaa parempia online-tietoja, mukaan lukien raportit kuljetusten ympäristövaikutuksista.

Turvallisuuspuolella KWH Logistics on parantanut onnettomuuksien jälkiseurantaa voidakseen ehkäistä tulevia onnettomuuksia. Myös henkilöstöinvestointeja on vahvistettu muun muassa lisäämällä koulutusta ja panostamalla sisäiseen viestintään.

Henkilöstö

KWH Logisticsin henkilöstö 2017-2021.

Riskejä ja vahvuuksia

Vuosi 2021 jää historiaan pandemiavuotena, mutta pandemia vaikutti KWH Logisticsiin vähemmän kuin moneen muuhun toimialaan. Konttipula toki nosti rahtien ja laivauksen hintoja, mutta KWH Logisticsille kokonaisuutena vaikutus ei ollut kovin suuri. Koska eri tytäryhtiöiden toiminta poikkeaa paljon toisistaan, riskit on liiketoimintaryhmässä hajautettu hyvin, eikä maailmanmarkkinoiden isoilla trendeillä ollut juurikaan vaikutusta esimerkiksi länsirannikon projektilasteihin.

Monipuolisuutensa ansiosta KWH Logisticsilla on ylivoimainen palveluvalikoima ja mahdollisuus tarjota asiakkailleen kokonaisratkaisuja. Yhdessä sen tosiasian kanssa, että KWH Logistics on investointikykyinen ja riippumaton yksityisomisteinen toimija, lopputulos on lyömätön.

Ukrainan sota tuo mukanaan voimakkaita talouspakotteita Venäjää vastaan. Yhdessä Venäjän vastapakotteiden kanssa niillä on kielteinen vaikutus seuraavan raportointikauden toimintaan.

Johtoryhmä

Joakim Laxåback, Bernt Björkholm and Anders Back.

Liiketoimintaryhmän päällikkö Joakim Laxåback, toimitusjohtaja Bernt Björkholm, Blomberg Stevedoring & Blomberg Rent ja talousjohtaja Anders Back.

Sofie Wiss, Tero Kosonen and Pekka Pöllänen.

ESQ-johtaja Sofie Wiss, toimitusjohtaja Tero Kosonen, Rauanheimo ja toimitusjohtaja Pekka Pöllänen, Adolf Lahti.

Markku Mäkipere, Vesa Peltola och Mona Andersson-Kuorikoskii.

Toimitusjohtaja Markku Mäkipere, Stevena & Moonway, ICT-johtaja Vesa Peltola ja henkilöstöjohtajaMona Andersson-Kuorikoski.