Mirka

Nopea toipuminen ennätysmyynnillä

Mirka tarjoaa laajan valikoiman ratkaisuja pintakäsittelyyn ja tarkkuushiontaan. Yritys on erikoistunut kokonaisratkaisuihin, joissa hiomamateriaalit ja innovatiivisesti suunnitellut koneet sekä kiillotusaineet täydentävät toisiaan.

Mirka on saavuttanut nykyisen asemansa maailmanlaajuisena teknologiajohtajana muun muassa sen ansiosta, että yritys vuosituhannen vaihteessa kehitti pölyttömän hionnan. Mirkan muihin menestystekijöihin kuuluu yrityskulttuuri, jota leimaa halu ja kyky jatkuvaan uudistumiseen sekä suuri maailmanlaajuinen myyntiverkosto.

Graafi Mirkan investointien kehityksestä 2016-2020.
Isoja investointeja digitaaliseen alustaan

Mirkan suurin kuluneen vuoden investointi kohdistui digitalisointiin, erityisesti uuden digitaalisen asiakasalustan rakentamiseen. Työ alkoi vuonna 2019 ja jatkui vuoden 2020 aikana, ja alusta on nyt osittain otettu käyttöön.

Digitaalista alustaa käytetään toiminnan tehostamiseksi niin, että toiminnasta tulee täysin digitaalista, ja siihen sisältyy suuri määrä toimintoja, kuten:

  • Myynti
  • Markkinoinnin automaatio
  • Asiakaspalvelu
  • B2B-verkkokauppa

Alustan rakentaminen on edennyt aikataulun mukaisesti, vaikka kaikki työ on tehty etänä koronapandemian takia. Epidemian alun rauhallisempaa aikaa pystyttiin lisäksi hyödyntämään etenkin myyjien kouluttamisessa uuteen digitaaliseen työvälineeseen. Mirka jatkaa nyt asiakkaiden, jakelijoiden ja oman henkilökunnan kouluttamista uuteen työskentelytapaan ja kehittää sähköistä B2B-kaupankäyntiä myös tulevaisuudessa.

Graafi Mirkan liikevaihdon kehityksestä 2016-2020.
Kasvua remonttialalla

Kuten monella muullakin yrityksellä, Mirkan vuotta 2020 leimasi ensisijaisesti koronapandemia. Laajemmasta näkökulmasta katsottuna koronapandemia kuritti tiettyjä toimialoja raskaasti, kun taas toiset pikemminkin hyötyivät pandemiasta. Tämä heijastui selvästi Mirkan toimintaan. Samalla kun esimerkiksi autoteollisuus meni takapakkia, koki remonttiala vahvan nousun, kun ihmiset ovat viettäneet enemmän aikaa kotona ja heillä on ollut aikaa ja varaa remontoida. Mirkan segmentti Construcion & Decoration kasvoikin voimakkaasti vuoden 2020 jälkipuoliskolla ja muodostaa nykyisin yhä merkittävämmän osan liikevaihdosta.

Nopea toipuminen pandemiasta

Jo vuoden alussa Mirka näki, että koronapandemia vaikutti Kiinan myyntiin, mutta ensimmäinen vuosineljännes toteutui silti budjetoidusti. Maaliskuun puolivälissä epidemia iski kunnolla suureen osaan maailmasta, ja Mirka menetti lyhyessä ajassa suuren osan liikevaihdostaan.

Yritys reagoi nopeasti ja onnistui toteuttamaan merkittäviä säästöjä lyhyessä ajassa. Kun rajoitukset helpottivat touko- ja kesäkuussa, asiakkaat palasivat lähes yhdessä yössä. Kesällä liikevaihto oli jo edellisen vuoden tasolla.

Graafi Mirkan henkilöstön keityksestä 2016-2020.
Myyntiennätys syksyllä

Syksy 2020 puolestaan oli Mirkalle vahvan elpymisen aikaa, sillä silloin lyötiin myyntiennätyksiä neljänä peräkkäisenä kuukautena. Kokonaisuutena katsottuna voidaan sanoa Mirkan selvinneen epidemiasta lähes vahingoittumattomana – vuoden kokonaisliikevaihto jäi vain hieman edellisen vuoden tasosta ja myös tulos oli hyvällä tasolla. Lomautusten lisäksi Mirka säästi normaalia huomattavasti matalammilla messu-, matka- ja tapahtumakustannuksilla.

On myös huomion arvoista, että elpymisvaiheen aikana Mirka onnistui valtaamaan markkinaosuuksia, ja että yritys toipui poikkeustilanteesta nopeammin kuin monet sen kilpailijoista. Mirka arvioi, että syksyllä 2020 alkanut toipuminen jatkuu vuonna 2021, ja syksyllä toiminta palaisi jo normaaliksi.

Maailmankartta Mirkan toimipaikoista.
Vahvuudet pandemian aikana

Nopea toipuminen pandemiasta johtuu osittain siitä, että Mirka on harvinaisen hyvin organisoitu yritys. Mirkan raportointi on erittäin tarkkaa ja nopeaa, mikä osoittautui kullan arvoiseksi vuonna 2020, kun yritys näki trendit jo varhaisessa vaiheessa ja pystyi reagoimaan niihin lähes reaaliajassa.

Epidemia paljasti myös Mirkan isojen ja pitkäaikaisten työympäristöpanostusten hyödyllisyyden. Tiukkojen turvallisuusrutiinien ansiosta Mirkan organisaatio ja tuotanto ovat olleet 100-prosenttisen toimitusvalmiita koko ajan eikä tuotantolaitoksissa havaittu yhtään tartuntatapausta vuoden aikana. Työterveyttä ja -turvallisuutta ei siis tule nähdä kustannuksina, vaan investointeina, jotka maksavat itsensä takaisin.

Mirka työskentelee järjestelmällisesti näiden kysymysten parissa myös Euroopan tasolla vuoden 2020 alussa perustetun alan yhteenliittymän SEAMin (Sustainable European Abrasive Manufacturers) kautta.

Toinen Mirkan vahvuuksista, joka tuli erittäin hyvin esiin koronapandemian aikana, oli yrityksen rakenne, joka muodostuu tytär- ja myyntiyhtiöistä eri puolilla maailmaa. Koska myynti ei tapahdu Suomesta käsin, vaan itsenäisten paikallisten yritysten kautta, organisaation häiriönsietokyky on hyvä. Näin toiminta on pystytty pitämään käynnissä koko ajan, vaikka suurimmassa osassa maita on ollut erilaisia sulkuja, rajoituksia ja matkustuskieltoja.

Uusi kohtaamispaikka Jepualle

Toinen iso panostus vuoden 2020 aikana oli Mirkan pääkonttorin laajennus Jepualla. Konttorin vanhin osa purettiin, jotta saatiin tilaa kolme kertaa isommalle toimitilalle, joka nimettiin Mirka Homeksi. Rakennus sopii hyvin uuteen joustavaan työskentelytapaan, jossa suuri osa työstä tehdään etänä. Kaikissa kokoushuoneissa on muun muassa oletuksena mahdollisuus etäkokouksiin, ja työpisteet on suunniteltu siitä lähtökohdasta, että Mirkan työntekijät myös koronan jälkeen työskentelevät osittain etänä.

Johtoryhmä
CEO Stefan Sjöberg & CFO Olav Hellman
Theo Sakalis & Joachim Rännar.
VP sales, Precision Industry Theo Sakalis & Operations Director Joachim Rännar
Nina Nyman & Simon Bloxham.
Marketing Director Nina Nyman & VP Sales, Surface Finishing Simon Bloxham
Jan Torrkulla & Mats Sundell.
Production Director Jan Torrkulla & R&D Director, Deputy Chief Executive Mats Sundell