KWH Logistics

Mullistusten vuosi

KWH-yhtymän edellisessä vuosikatsauksessa ennustin, että äkilliset muutokset ovat uusi normaali. Nyt vuotta myöhemmin voin todeta olleeni siinä asiassa oikeassa. Myöskään vuosi 2023 ei ollut KWH Logisticsille rauhallinen ja vakaa, vaan muutokset jatkuivat. Kun kauttakulkuliikenne Venäjältä suurelta osin tyrehtyi vuonna 2022, onnistuimme aluksi korvaamaan osan menetyksestä uudella yhteistyöllä etenkin metsä- ja terästeollisuuden kanssa. Vuoden 2023 toisella puoliskolla metsäteollisuus alkoi kuitenkin hiljentyä suhdannetilanteen takia ja näimme kysynnän laskevan.

Vaikka vuosi 2023 ei mennytkään niin kuin toivoimme, vuodessa oli silti monia valonpilkahduksia, jotka lupaavat hyvää tulevaisuutta ajatellen. Olemme onnistuneet saamaan monta uutta pitkäaikaista sopimusta eri teollisuudenaloilla ja monta lupaavaa hanketta on meneillään. Olemme myös tehneet useita pitkäaikaisia sopimuksia kotimaisen suurteollisuuden tuontiraaka-aineen käsittelystä. Olemme myös ottaneet vastuullemme Euroopan suurimman vaneritehtaan raaka-aineen käsittelyn ja käynnistäneet uusia sahatavaravirtoja Oulun, Mussalon ja Vuosaaren satamissa.

Luottamuksemme suomalaiseen teollisuuteen on vahva ja olen vakuuttunut siitä, että metsäteollisuuden tämänhetkinen notkahdus on väliaikainen. Koska uskomme tulevaisuuteen, jatkoimme suuria investointeja vuonna 2023, yhteensä 34,7 miljoonaa euroa. Huomionarvoista on se, että teemme laiteinvestoinnit nykyisin usein hybridi- ja sähkökoneisiin kestävän kehityksen tavoitteidemme mukaisesti.

Joakim Laxåback.Vuoteen 2023 mahtui myös muita kiinnostavia tapahtumia. Sulautimme tytäryhtiömme Otto Rodénin toiminnot Rauanheimoon synergiaetujen saavuttamiseksi Kokkolassa. Lisäksi perustimme täysin uuden laivanselvitysyhtiön Galea Shippingin, jonka toiminta alkoi vuoden 2024 alussa. Aiemmin laivanselvitys oli hajautettu eri ahtausyrityksiimme sekä Jalanderiin, mutta uuden järjestelyn myötä voimme jakaa osaamista ja saavuttaa synergiaa. Toinen mielenkiintoinen investointi tulevaisuuteen oli Karhusaaren sataman ostaminen Kristiinankaupungissa ottaen huomioon alueelle suunnitellut investoinnit.

Kuluneena vuonna olemme olleet aktiivisia henkilöstöhallinto- ja työsuojeluasioissa. Olen ylpeä siitä, että onnistuimme kaksinkertaistamaan ennakoivien turvallisuushavaintojen määrän ja pienentämään työtapaturmien määrää. Koska muodostumme monesta eri tytäryhtiöstä, on tärkeää panostaa myös yhtenäiseen yrityskulttuuriin, minkä hyväksi teimmekin monia toimenpiteitä viime vuonna.

Haastavasta markkinatilanteesta huolimatta katsomme tulevaisuuteen luottavaisin mielin. Vuonna 2023 tehdyn asiakastyytyväisyyskyselyn mukaan vahvuuksiamme ovat toiminnan sujuvuus, joustavuus ja reaktiokyky. Olemme yhä Suomen johtava satamaoperaattori, ja laajan maantieteellisen kattavuutemme ansiosta pystymme tarjoamaan asiakkaillemme ylivoimaisen valikoiman reittivaihtoehtoja ja logistiikkaratkaisuja.

Joakim Laxåback
liiketoimintaryhmän päällikkö, KWH Logistics

KWH Logistics – Suomen johtava satamaoperaattori

  • Monipuolinen palvelutarjonta: KWH Logistics on yksi Suomen merkittävimmistä satamaoperaattoreista, ja sillä on toimintaa Suomen kaikissa tärkeissä satamissa. Ryhmään kuuluu myös useita muilla logistiikan aloilla toimivia tytäryhtiöitä.
  • Monta tytäryhtiötä: Monien paikallisten tytäryhtiöidensä ansiosta KWH Logistics toimii aina lähellä asiakkaitaan. Samalla tytäryhtiöiden yhteistyö mahdollistaa sen, että yritys pystyy tarjoamaan kokonaisratkaisuja asiakkaidensa logistiikkatarpeisiin.
  • Vahva investointikyky: Yksi KWH Logisticsin vahvuuksista on sen hyvä investointikyky, jonka ansiosta yritys pystyy nopeasti käynnistämään uutta toimintaa asiakkaidensa tarpeiden mukaan.

KWH Logisticsin liiketoimintayksiköt

Port Logistics

Ahtaus, huolinta, varastointi, laivanselvitys sekä satamalogistiikka bulkkirahdille, roro-lasteille, irtotavaroille ja raskaille projektilasteille.
Tytäryhtiöt:
● Blomberg Stevedoring
● Galea Shipping
● Jalander
● Rauanheimo
● Stevena

International Transports

Maailmanlaajuiset logistiikkaratkaisut eri kuljetustavoilla.
Yksiköt:
● Backman-Trummer (Freight Forwarding -osasto)
● Moonway

Industrial Services

Tavaroiden käsittely terminaaleissa ja teollisuusalueilla. Raskaiden työkoneiden ja erikoistyökalujen vuokraaminen.
Tytäryhtiöt:
● Adolf Lahti
● Blomberg Rent

KWH Logisticsin toimipaikat

KWH Logistics toimii kaikissa Suomen tärkeissä satamissa. Sen lisäksi yritys toimii monella teollisuuspaikkakunnalla.

Satamat

HaminaKotka (Kotka)
Hanko
Kalajoki
Kemi
Kokkola
Koverhar (Hanko)
Kristiinankaupunki
Naantali
Oulu
Tahkoluoto (Pori)
Tornio
Turku
Uusikaupunki
Vaasa
Vuosaari (Helsinki)

Teollisuusalueet

Heinola
Kokkola
Kärkölä
Pellos (Mikkeli)
Pietarsaari
Rauma
Savonlinna
Sotkamo
Uusikaupunki
Vaasa
Äänekoski

 

Puuterminaalit

Akaa
Haapajärvi
Hyrynsalmi
Kontiomäki
Oulainen
Pesiökylä (Suomussalmi)
Seinäjoki
Ylivieska
Vuokatti (Sotkamo)

Avainluvut

KWH Logisticsin liikevaihto 2019-2023.

KWH Logisticsin henkilöstö 2019-2023.

KWH Logisticsin investoinnit 2019-2023.

Johtoryhmä

Bernt Björkholm.

Bernt Björkholm, toimitusjohtaja, Blomberg Stevedoring & Blomberg Rent, johtaja, Freight Forwarding

Anders Back.

Anders Back, talousjohtaja, KWH Logistics

Vesa Peltola.

Vesa Peltola, ICT-johtaja, KWH Logistics

Markku Mäkipere.

Markku Mäkipere, toimitusjohtaja, Stevena & Moonway, markkinointijohtaja, KWH Logistics

Petri Lehtipuu.

Petri Lehtipuu, ESQ-johtaja, KWH Logistics

Mona Andersson-Kuorikoski.

Mona Andersson-Kuorikoski, henkilöstöjohtaja, KWH Logistics

Pekka Pöllänen.

Pekka Pöllänen, toimitusjohtaja, Adolf Lahti

Tero Kosonen.

Tero Kosonen, toimitusjohtaja, Rauanheimo