Ett framgångsrikt år

ETT FRAMGÅNGSRIKT ÅR
FÖR KWH-KONCERNEN

Det gångna året blev ett mycket framgångsrikt år för KWH-koncernen. Omsättningen ökade med 8 % och resultatet nådde den rekordnivå som vi hoppades på.

År 2016 bjöd på några överraskande händelser. I Storbritannien röstade man för en Brexit och i USA valdes Donald Trump till ny president. Vilka konsekvenserna av dessa händelser blir är omöjligt att förutspå, men man kan bara konstatera att osäkerheten ökar. Lärdomen av dessa två händelser är att vi just nu lever i tider där populismens kraft är stark och benägenheten att rösta för förändringar är stor. Detta kan också leda till, att vi möter nya enskilda händelser som på ett avgörande sätt kan störa den ekonomiska utvecklingen. Allmänt taget är bedömningarna att världsekonomin skall utvecklas positivt under 2017.

FÖRTROENDEFULLT TILL FRAMTIDEN
KWH-koncernen har under de senaste åren målmedvetet investerat i projekt vars återbetalning ligger långt framåt i tiden. Vi kan redan 2017 se att de långsiktiga satsningarna börjar ge önskad återbetalning i form av ökande marknadsandelar och tillväxt inom nya affärsområden. Genom en aktiv rekrytering av nyckelresurser och satsningar på kompetensutveckling är vi förberedda att ta emot nya utmanande uppdrag från våra kunder.

Som ny koncernchef fr.o.m. 1.1.2017 ser jag att KWH-koncernen har goda förutsättningar att lyckas med förverkligande av Vision 2020 som innebär en fortsatt lönsam tillväxt.

Samtliga affärsgrupper har trots det utmanande affärsklimatet lyckats nå goda tillväxtsiffror. Bakom framgången ligger ett framgångsrikt produkt- och tjänsteutvecklingsarbete och ett starkt försäljningsnätverk.

Hoten består närmast av politisk oro som sannolikt leder till ökad protektionism, handelshinder och kraftiga valutafluktuationer. För ett exportberoende KWH-koncernen är det viktigt att bibehålla arbetsmarknadens konkurrenskraft i Finland. Konkurrensfördraget är ett steg i rätt riktning men det krävs ytterligare åtgärder för att säkerställa att de ställda målen verkligen nås.

vi-fortsatter-att-vaxa.png

ALLA KÄRNOMRÅDEN SKA VÄXA
Mirka kommer att fortsätta att växa på de flesta marknadsområden.

Inom Logistics kan man tack vare det nya industriservice-konceptet etablera verksamhet på ett flertal ställen i Finland.

Under året köpte Prevex upp ett familjebolag på samma bransch i Polen. Det är ett avgörande steg framåt för Prevex. Det öppnar nya möjligheter och blir en ny plattform för fortsatt stark tillväxt ute i Europa.

Vi förväntar en fortsatt god organisk tillväxt samtidigt som vi fortsättningsvis söker ny kompletterande verksamhet som kan anslutas till något av våra tre kärnområden Mirka, Logistics eller Prevex. KWH-koncernen besitter idag de finansiella resurser som behövs för att öka utvecklingstakten om möjligheterna identifieras.

Kjell Antus, koncernchef