KWH-YHTYMÄLLÄ JÄLLEEN
MENESTYKSEKÄS VUOSI

KWH:n vuosi 2015 vuosi sujui milteipä yllättävän hyvin. Nettotuloksemme on uusi ennätys ja nykyisessä geo- ja kauppapoliittisessa tilanteessa täysin hyväksyttävää tasoa. Vuosi sujui suuremmitta häiriöittä Venäjältä saapuvan transitotavaran vähenemistä lukuun ottamatta. Markkinat eivät kuitenkaan olennaisesti piristyneet, mikä näkyy ennen kaikkia rakennussektorilla, jolla Uponor Infra toimii. Hyvään tulokseen KWH:n avittivat lähinnä Mirka, jonka liikevaihto kasvoi ja joka entistä selkeämmin keskittyy arvotuotteisiin, sekä euron arvon lasku muihin tärkeimpiin vientivaluuttoihin verrattuna.

MAAILMANTALOUDEN KASVU ODOTUTTAA ITSEÄÄN
Tämän päivän maailmassa ei missään tosiaankaan ole odotettavissa merkittävää kasvua. Maailma junnaa paikoillaan, ja liikettä tapahtuu korkeintaan sivusuuntaan. Uuden maailmanlaajuisen laskukauden vaara vaanii, vaikka emme edes ole ennättäneet toipua edellisestä.

Varsinkin Suomen talous uhkaa ajautua viidenteen perättäiseen lamavuoteen, vaikka suhdanne-ennusteet tapansa mukaan ennakoivat vähäistä BKT:n kasvua. Maailmantalouden merkittävä kasvu häilyy sumun peitossa jossain kaukana tulevaisuudessa. Yhtään olennaista ongelmaa ei ole pystytty ratkaisemaan, vaan kaikkia ongelmia vain työnnetään eteenpäin, tulevaisuuteen.

Sotia ja levottomuuksia riittää, ja pakolaisvirrat varsinkin kohti Eurooppaa kiihtyvät. Radikaalit poliittiset kansallisliikkeet nostavat päätään ja valtaavat jalansijaa monissa maissa. Ihmiset takertuvat menneeseen eivätkä ymmärrä maailmanpolitiikan murrosta, johon olosuhteet pakottavat. Muutaman vuoden kuluttua maailma on aivan toinen, uudenlainen. Tie sinne on hankala ja vaarallinen ja vaatii uudenlaista näkemystä jokaisen kansallisvaltion asukkailta.

MENNYT AIKA EI PALAA
Mennyt aika eli maailmantalouden pitkä, jo 1960-luvulla alkanut kasvukausi sekä viime vuosisadan lopun räjähdysmäinen tekninen ja taloudellinen kasvu sekä niitä seurannut elintason nousu ovat tällä hetkellä ohi ainakin kehittyneissä maissa. Nyt on tullut aika sopeutua realiteetteihin.

Sosiaalisen hyvinvoinnin kasvua lupaavat poliittiset päätökset on otettava uudelleen harkintaan, koska yhteiskunta ei pysty kantamaan niistä aiheutuvia kustannuksia. Veronkorotuksissa katto on jo tullut vastaan, eikä pääoman liikkumisen rajoittamiseen enää ole paluuta. Lisäksi väestön ikärakenne on useimmissa kehittyneissä maissa epäedullinen, mikä automaattisesti vähentää työllisten määrää ja edellyttää työllisyysasteen nostamista.

investoinnit-jatkuvat-vilkkaina.png 

KWH:N KEINOT: JOUSTAVUUS JA JATKUVA UUSIUTUMINEN
Nykyisenkaltaisessa maailmassa on vaikeaa luotsata ohi karikoiden. KWH:ssa olemme jo vuosia ottaneet tämän huomioon. Pitkän aikavälin strategiamme pohjautuvat joustavuuteen, jatkuvaan uusiutumiseen offensiivista uusajattelua hyödyntäen sekä valmiuteen muokata toimintaamme ympäristön vaatimusten mukaisesti riippumatta siitä, millaisia nuo vaatimukset ovat. Jouduimme kuluneena vuonna jossain määrin sopeuttamaan valmistuskapasiteettiamme kysyntää vastaavaksi, mutta pahimmat uhkakuvat pystyimme suurin piirtein välttämään. Kokonaisuutena konserni on kehittynyt positiivisesti.

KWH:N TULEVAISUUS NÄYTTÄÄ VALOISALTA
Vuoden 2016 budjetti ennakoi kehityksen jatkuvan myönteisenä, mikä koskee niin liikevaihtoa kuin tulostakin. Vaikuttaa jopa siltä, että voisimme jälleen tehdä ennätystuloksen.

KWH investoi edelleen poistoja enemmän, ts. kasvattaa kapasiteettiaan tulevien hyvien aikojen varalle. Toistaiseksi emme ole onnistuneet laajentamaan konsernia yritysostoin suunnitelmien mukaisesti, mutta jatkamme näitä pyrkimyksiä samaan aikaan, kun luonnollinen kasvu jatkunee myös vuonna 2016.

Peter Höglund, konsernijohtaja