ÅTERIGEN ETT
FRAMGÅNGSRIKT ÅR
FÖR KWH-KONCERNEN

Det gångna året blev nästan överraskande bra, de facto på nettoresultatnivå ett nytt rekord och med tanke på det geo- och handelspolitiska läget helt acceptabelt. Inga större störningar bortsett från kraftigt minskande volymer av transitogods från Ryssland. Marknaderna förbättrades dock inte nämnvärt och framförallt märktes det inom byggsektorn där Uponor Infra är verksam. Den främsta anledningen till det goda resultatet var Mirkas tillväxt och inriktning mot mer högvärdiga produkter samt eurons sänkta värde gentemot de viktigaste exportvalutorna.

TILLVÄXTUTSIKTERNA FÖR VÄRLDSEKONOMIN SVAGA
I dagens värld skall man dock inte förvänta sig en verkligt betydande tillväxt inom något segment. Världen har gått i stå och allt rör sig i bästa fall i sidled. Det finns en viss risk för en ny världsomfattande recession och detta innan vi egentligen arbetat oss ur den förra.

Framförallt ser det ut som om den finska ekonomin hotas av ett femte recessionsår trots att konjunkturprognoserna, som vanligt, visar en liten ökning av BNP. Den stora tillväxten inom världsekonomin ligger i ett töcken någonstans i en fjärran framtid. Inga väsentliga problem är lösta och vi fortsätter att skjuta upp alla problem på framtiden.

Krig och oroligheter är legio och flyktingströmmarna till Europa ökar. Nationella radikala politiska rörelser vädrar morgonluft och vinner röster i många länder. Människorna klänger sig fast i det som varit och inser inte att världspolitiken är under omstrukturering framtvingad av omständigheterna. Inom några år kommer vi att leva i en ny, omformad värld. Den processen kommer att vara svår och omstörtande och kommer att kräva ny insikt av individerna i varje nationalstat.

INGEN ÅTERVÄNDO TILL GAMLA TIDER
Det som varit, d.v.s. en lång tillväxtperiod, som världsekonomin genomgått från 1960-talet och den finansiella och tekniska explosionen under seklets sista årtionden med åtföljande höjning av levnadsstandarden är för tillfället över, åtminstone i de utvecklade länderna. Nu återstår en period av anpassning till realiteter.

Många av de politiska löften om social välfärd som givits måste omprövas, eftersom samhället inte kommer att kunna bära alla kostnader. Vi har nått taket på möjliga skatteuttag och det finns ingen återvändo till restriktioner av kapitalrörelser. Dessutom har befolkningens åldersstruktur i de flesta utvecklade länder blivit ogynnsam, vilket automatiskt leder till att antalet sysselsatta sjunker. Detta kommer att innebära att kraven på sysselsättningsgraden höjs.

Vi försätter investera starkt 

FLEXIBILITET OCH STÄNDIG FÖRNYELSE
I en sådan värld blir det svårt att framgångsrikt manövrera mellan blindskär. Inom KWH har vi redan i många år förberett oss för detta. Våra långsiktiga strategier bygger på flexibilitet, ständig förnyelse via offensivt nytänkande och beredskap att omforma verksamheten efter omgivningens krav, vilka dessa än är.

Vi har under det gångna året varit tvungna att i någon mån anpassa vår tillverkningskapacitet efter efterfrågan. I det stora hela har vi dock klarat oss undan de värsta scenariorna och som helhet på koncernnivå haft en positiv utveckling.

LJUS FRAMTID
Budgeten för 2016 utlovar en fortsatt god utveckling både omsättnings- och resultatmässigt. Det ser t.o.m. ut som om vi resultatmässigt skulle kunna nå en ny rekordnivå. Vi fortsätter att investera långt utöver avskrivningsnivån och bygger kapacitet för framtida, bättre tider.

Koncernens strävan att växa via företagsköp har ännu inte lyckats i planerad grad, men vi fortsätter med dessa strävanden samtidigt som den organiska tillväxten väntas öka 2016.

Peter Höglund, koncernchef