KWH – konserni jatkuvassa muutoksessa

Suurin osa suomalaisista yrityksistä ei selviä viisivuotiaaksi, mutta KWH-yhtymä täyttää 90 vuotta 28.8.2019. Taustalla on konsernin kyky muokata toimintaansa ympäristön muutosten mukaan: lopettaa sellainen toiminta, joka ei enää toimi ja panostaa uusille potentiaalisille erikoisaloille.

90-vuotisen historiansa aikana KWH-yhtymä on ollut mukana useilla toimialoilla. Tänä aikana KWH-yhtymä on ostanut, myynyt, kehittänyt ja lakkauttanut noin 150 yritystä. KWH:n historian aikana sen aloista merkittävimpiä ovat olleet puutavarakauppa, turkistarhaus, muoviputkien ja -mattojen sekä -kalvojen valmistus, vaatetusteollisuus ja kirjapainotoiminta. Tällä hetkellä KWH-yhtymä muodostuu kolmesta liiketoimintaryhmästä; hiomatuotteita valmistava Mirka, KWH Logistics, joka tarjoaa logistiikkapalveluita ja pakastevarastotoimintaa sekä Invest, johon kuuluu vesilukkoihin erikoistunut Prevex sekä strategisia osakeomistuksia, kuten 45 % omistusosuus Uponor Infrasta. Toimintaa on Pohjanmaan lisäksi monissa Suomen satamakaupungeista sekä ulkomailla, jossa valmistusta on Italiassa ja Puolassa.

KWH:n 90-vuotisjuhlakirjan kansikuva, jossa miehet kantavat pitkää putkea.
KWH 90 vuotta – Jatkuvassa muutoksessa -kirjan on kirjoittanut Anna Jeanne Söderlund.

KWH-yhtymän vahvuus on konsernirakenteessa, jossa konsernijohdon tehtävä on ajaa koko konsernin eikä vain yksittäisen tytäryhtiön etua. Rakenne auttaa luomaan hyvin pitkäjänteisen strategian ja panostamaan enemmän kehitykseen kuin muut yhtiöt ehkä uskaltaisivat.

– Strategiamme on aina ollut kehittää omistamiamme yrityksiä pitkäjänteisesti. Kehitys on rahoitettu muiden sillä hetkellä hyvin tuottoa tekevien tytäryhtiöiden tuloksilla. Ajattelemme siis hyvin pitkäjänteistesti – meidän kvartaalimme pituus on 25 vuotta, kertovat Henrik ja Peter Höglund, jotka eri rooleissa ovat ohjanneet konsernia 1970-luvulta alkaen.

Merkkipäivää juhlitaan työn merkeissä koko konsernissa niin Suomessa kuin ulkomaillakin. Juhlan kunniaksi on julkaistu juhlakirja, joka jaetaan muun muassa kaikille työntekijöille. Kirja on nimeltään Jatkuvassa muutoksessa ja se kertoo niistä suurista rakenteellisista muutoksista, joita KWH-yhtymä on läpikäynyt. Painopiste on viimeisissä 30 vuodessa. Päivää juhlistetaan myös tarjoamalla yhtymän koko henkilöstölle kakkukahvit.