Mirka

Meidän täytyy rakentaa tulevaisuuden sopeutumiskykyä

Vuodesta 2022 tuli Mirkalle erittäin hyvä vuosi ja olen iloinen siitä, että onnistuimme pitämään kannattavuutemme aiemmalla tasollaan. Vuotta ei kuitenkaan voi sanoa meille erityisen helpoksi, kun otetaan huomioon kaikki ympäröivän maailman mullistukset. Energiakriisin ja inflaation lisäksi meihin vaikuttivat pandemian jälkimainingit sekä etenkin Ukrainan sota.

Helmikuussa tapahtui se, mitä vain harva meistä oli pitänyt mahdollisena – täysimittainen hyökkäyssota Euroopassa. Vaikka hiomatuotteet eivät olleet mukana Venäjän vastaisissa pakotteissa, meille kävi erittäin pian selväksi, että meidän on vetäydyttävä Venäjän markkinoilta, jo pelkästään moraalisistakin syistä. Toukokuussa olimme jo lopettaneet toiminnan ja myyneet varaston tyhjäksi. Mirkan Venäjän toiminta muodosti vain pari prosenttia koko liikevaihdostamme, mutta ottaen huomioon, että menetimme myös Valkovenäjän ja Ukrainan myyntimahdollisuudet, menetys ei ollut mitätön.

Myös viime vuoden toinen suuri maailmantapahtuma – koronapandemia – vaikutti meihin monella tavalla. Kiinan tiukka koronapolitiikka aiheutti häiriöitä toimitusketjuihin, mikä johti siihen, että meidän on täytynyt pitää tavallista suurempia raaka-ainevarastoja. Tämä taas on sitonut pääomaa. Samalla tilanne on johtanut komponenttipulaan, mikä on viivästyttänyt joitakin investointejamme.

Uskon, että meidän on tulevaisuudessa pysyttävä tällä tiellä ja rakennettava aiempaa paljon parempaa sopeutumiskykyä entistä joustavammilla prosesseilla, pidemmällä ennakoinnilla ja suuremmilla varastoilla. Jos ympäröivä maailma on kaoottinen ja ennalta-arvaamaton, on sitä tärkeämpää, että teemme itse kaikkemme selvitäksemme iskuista. Se maksaa, mutta lopulta mahdolliset häiriöt maksavat vielä enemmän.

Toimitusongelmia lukuun ottamatta pandemian vaikutukset alkoivat hellittää kevään 2022 aikana. Olimme erittäin iloisia voidessamme palata työyhteisössä jonkinlaiseen normaalitilanteeseen. Etätyö on toiminut hyvin ja sillä on monia etuja, mutta jotta työyhteisö toimisi parhaimmalla mahdollisella tavalla, työtovereiden on tavattava myös kasvokkain.

Asia, jonka parissa olemme työskennelleet pitkään ja joka viime vuonna todella toteutui, oli panostuksemme digitaalisiin myyntikanaviin. Julkistimme uuden verkkosivumme, joka on täynnä integraatioita ja mahdollisuuksia sähköiseen myyntiin ja jakeluun. Sen ansiosta voimme saavuttaa sekä nykyiset että uudet mahdolliset asiakkaat, jotka ovat fyysisen jakeluverkostomme ulkopuolella. Jos pandemia toi jotain hyvää, niin se oli digitaalisten ratkaisujen saama valtava sysäys. Voinkin ylpeänä sanoa, että Mirka on digitalisaatiossa alansa edelläkävijä.

Toinen tulevaisuuden kannalta kiinnostava asia oli Mirkan ostama Flexmill – yksi harvoista automatisoituun pintakäsittelyyn erikoistuneista yrityksistä maailmassa. Ylivoimaisesti suurinta osaa Mirkan tuotteista käytetään tällä hetkellä manuaalisissa työprosesseissa, mutta tulevaisuudessa robotit tekevät yhä suuremman osan työstä. Jotta voimme kehittää työkalujamme ja materiaalejamme niin, että prosessit voidaan automatisoida, tarvitsemme juuri sitä osaamista, jota Flexmillillä on.

Kestävä kehitys on toinen tärkeä tulevaisuuden sitoumuksemme. Mirka on aina pitänyt ympäristöasioissa korkeaa profiilia, mutta juuri ennen joulua pääsimme uudelle tasolle, kun meidät nimitettiin Business Finlandin veturihankkeen vetäjäksi. Hankkeen tavoitteena on löytää uusia aiempaa kestävämpiä tuotantomenetelmiä kiertotalouteen. Se antaa meille ainutlaatuisen mahdollisuuden muokata tulevaisuuden markkinoita olemalla mukana määrittelemässä, mitä vihreä siirtymä alallamme tarkoittaa.

Kestävän kehityksen pyrkimystemme viime silauksena olemme vihdoin onnistuneet luomaan uuden hiomamateriaalien valmistusprosessin, jonka energiankulutus on yli 90 prosenttia pienempi kuin perinteisen menetelmän. Salaisuus on uusi tekniikka, jossa kovettaminen tapahtuu kuumentamisen sijasta kemiallisen prosessin avulla. Samalla olemme myös tuoneet markkinoille uuden Galaxy-tuoteperheen, joka valmistetaan uudella tekniikalla. Galaxy on tuote, jonka olen vakuuttunut vievän Mirkan pitkälle tulevaisuuteen. Tiedämme jo nyt, että monet nykyisin käytetyistä kemikaaleista poistuvat väistämättä tulevaisuudessa, ja nyt olemme entistä paremmin valmistautuneita tähän kehitykseen.

Stefan Sjöberg, Liiketoimintaryhmän päällikkö, Mirka

Mirka – hiomaratkaisujen teknologiajohtaja

  • Mirkalla on laaja valikoima kokonaisratkaisuja pintakäsittelyyn ja tarkkuushiontaan.
  • Vuosituhannen vaihteessa Mirka toi markkinoille vallankumouksellisen menetelmän pölyttömään hiontaan.
  • Siitä lähtien yritys on ollut alansa teknologiajohtaja, ja Mirka investoi edelleen voimakkaasti tuotekehitykseen.
  • Hiomatuotteiden lisäksi Mirkan valikoimiin kuuluvat hiomakoneet, jotka ovat voittaneet palkintoja ergonomisuudestaan ja uudenlaisesta muotoilustaan.
  • Mirka pääkonttori ja suurin tehdas ovat Pohjanmaalla Jepualla. Valmistus tapahtuu Suomessa ja Italiassa.
  • Yrityksellä on useita myyntiyhtiöitä eri maissa ja lähes puolet työntekijöistä työskentelee Suomen ulkopuolella.

Maita, joissa Mirkalla on tytäryhtiö

Baltia, Belgia, Brasilia, Espanja, Intia, Iso-Britannia, Italia, Kanada, Kiina, Meksiko, Puola, Ranska, Ruotsi, Saksa, Singapore, Suomi, Turkki, Yhdistyneet Arabiemiraatit, Yhdysvallat

AVAINLUVUT

Liikevaihto

Henkilöstö

Investoinnit

Johtoryhmä

Simon Bloxham, VP Sales, Surface Finishing; Jan Torrkulla, Production Director
Mats Sundell, R&D Director, Deputy Chief Executive; Nina Nyman, Marketing Director
Joachim Rännar, Operations Director; Olav Hellman, CFO